Ik geloof mijn ogen niet. Het is 21.31 uur en mijn koffer is ingepakt. Batterijtjes van de camera staan op te laden en alles is onder controle. Toch is de voorbereiding voor deze vakantie niet zonder problemen verlopen.
Ik dacht eerst dat mijn blaas me de meeste problemen zou gaan geven, maar eten is sinds vorige week een veel groter probleem geworden. Het lukt me steeds minder om vast voedsel naar binnen te krijgen. Via de huisarts heb ik Nutridrink gekregen en daarmee heb ik de afgelopen dagen de tekorten een beetje aangevuld, maar ik merk wel dat ik slapper geworden ben. Ik heb duidelijk minder energie. De afgelopen dagen heb ik daarom heel erg getwijfeld of ik zo wel naar Costa Rica moest afreizen. Hier thuis lukt het me redelijk om toch nog wat binnen te krijgen en er voor te zorgen dat ik niet te veel afval, maar hoe zal dat in Costa Rica gaan? Als ik niet voldoende eten binnen krijg zal ik niet genoeg energie hebben om de reis te maken en kan ik dan niet beter thuisblijven?
Na wat wikken en wegen, heb ik uiteindelijk gisteren besloten wel te gaan. Als ik niet ga dan zit ik thuis te balen en heb ik niets. Als ik wel ga, dan kan ik wellicht de helft niet mee doen, maar dan heb ik nog steeds een halve vakantie en als Costa Rica echt zo mooi is als beloofd wordt, dan is zo’n halve vakantie ook al de moeite waard.
Ik heb uiteraard wel wat voorzorgsmaatregelen genomen. Zo zit er Herbalife in mijn tas waarmee ik eventuele tekorten wil aanvullen. In Costa Rica hebben ze vast wel melk waarmee ik het kan mixen. Verder moet ik het maar gewoon zien als ik daar ben.
Morgenochtend om 6.06 rijdt volgens verwachting een taxi voor die mij naar Schiphol gaat brengen. Om 7 uur inchecken en om 10 uur vertrek ik.

Het was niet makkelijk de afgelopen dagen en nog steeds voel ik me wat onzeker over deze reis. Eigenlijk heb ik nog niet eerder zo getwijfeld over een reis, maar niet gaan is eigenlijk geen optie. Want ook hierbij geldt: er komt geen tweede kans. Het is nu of nooit en dan kies ik toch voor nu. En zoals altijd heeft elk nadeel ook z’n voordeel: het zal zeer onwaarschijnlijk zijn dat ik ziek wordt van het eten in Costa Rica!